Kaj je boljše, hiša ali stanovanje?

579

Obstajata dve vrsti ljudi: tisti, ki raje živijo v stanovanju, in tisti, ki radi živijo v hiši. Katera možnost je torej boljša? Ni pravilnega odgovora. To je zelo zapletena tema in odvisna je od številnih različnih dejavnikov, zato je na koncu samo stvar osebnih preferenc. Da bi ugotovili, katera od teh dveh možnosti je najboljša za vas, morate analizirati vsako od njih.

  1. Prednosti in slabosti stanovanja

Največja pomanjkljivost stanovanj je, da so večinoma precej manjši od hiš. Toda to ne bi smel biti razlog za prehitro odločitev. Preberite več o tem, kako najbolje izkoristiti prostor, ki ga imate. Poiščite načine, kako prihranite talno površino s stensko nameščenim pohištvom ali pa naredite sobe večje z uporabo ustreznih barv in materialov, svetil in opreme.

Toda velikost postane manj pomemben dejavnik v primerjavi z lokacijo. Če raje živite v stanovanju, boste najverjetneje našli boljšo lokacijo kot tisti, ki imajo raje hiše. Zato si vzemite čas in izberite čudovito lokacijo, saj, seveda, lahko.

V stanovanju ste obkroženi s sosedi in morda niso vsi prijazni. Če ste tip človeka, ki ima rad mir in tišino, boste morda težko našli te stvari v stanovanju. Najboljša stvar, ki jo lahko naredite, je poskusiti vzpostaviti dobre odnose s sosedi od samega začetka. Spoštovali jih boste in spoštovali vas bodo.

Kar zadeva varnost, so stanovanja boljša izbira. Nekatere stanovanjske stavbe imajo varnostnike, med njimi je veliko varnostnih vrat, ki jih je mogoče odpreti le s kodo ali kartico. Prav tako je manj verjetno, da potencialni tat ostane neopažen, ko je okoli vas toliko sosedov.

Ljubitelji hišnih ljubljenčkov se bodo verjetno bolj nagibali k hiši. Če želite psa, bo zanj (in tudi za vas) težko živeti v tako tesnem okolju. Mačk in drugih vrst majhnih živali to ne bo motilo, zato mislim, da bodo vaše preference glede živali narekovale vrsto doma, za katerega se boste odločili.

  1. Prednosti in slabosti življenja v hiši.

Hiše so boljše za tiste, ki uživajo v rednih zabavah, o tem ni dvoma. Zabava s prijatelji je veliko prijetnejša, če imate dvorišče, več sob in veliko prostora na splošno.

Toda večje okolje pomeni tudi dodatno vzdrževanje. Pomislite, kako enostavno je očistiti majhno stanovanje v primerjavi z veliko hišo. Očistiti boste morali tono oken, pobrisati prah iz pohištva in luči ter še več tal, sesanje bo skoraj vsakodnevno in morali boste skrbeti tudi za zunanje prostore.

Hiše ponavadi vključujejo parkirna mesta ali garaže in, kot veste, iskanje parkirnega prostora pred prenatrpanim stanovanjskim kompleksom lahko včasih postane nemogoča naloga.

V hiši boste imeli več svobode in več zasebnosti. Ni sosedov, ki bi vas motili, nobenih radovednih oči, ki bi kukali iz stavbe čez cesto.

Hiše so veliko hladnejše od apartmajev. Če okoli vaše hiše rastejo drevesa, je še boljše. Poleti morda ne boste potrebovali niti klimatske naprave.

Skratka, vse je odvisno od vašega življenjskega sloga in osebnih preferenc. Napačno bi bilo, če bi na splošno postavili eno možnost nad drugo.

Jure K.
Moje ime je Jure in sem ustanovitelj spletnega portala STG.si, na katerem si lahko preberete marsikaj. Kot ste verjetno že opazili, so tematike zelo raznolike, predvsem mi je namreč pomembno, da so članki zanimivi in za bralca koristni.