13/10/2022
Izgorelost znaki

Izgorelost je na nek način izrabljanje telesa preko njegovih lastnih zmožnosti. Čeprav se načeloma zavedamo in čutimo, da ne gre več, še naprej pritiskamo. Morda to od nas zahteva delodajalec, morda družina, ali pa si sami enostavno ne znamo postaviti ustreznih meja.

Z izgorelostjo ni šale, saj nas lahko pahne v hude težave. Občutite nemoč, nobene volje do dela, celo depresijo? Znakov izgorelosti je kar nekaj, zato vam bomo tokrat skušali prikazati potek omenjenega stanja in tudi najbolj značilne znake, da izgorevate.

1. Nepričakovane spremembe

Se vam dogaja, da nenadoma začnete izgubljati ali pridobivati težo, imate težave s prebavo, vaš srčni ritem postaja neenakomeren in čutite razbijanje v prsih? Vse to so lahko znaki izgorelosti, do katere se žal ženete kar sami.

Tovrstne znake je potrebno čimprej prepoznati in ustrezno ukrepati, sicer se vam obetajo velike težave. Še eden od precej jasnih signalov je tudi ponavljajoči glavobol, ki na prvi pogled nima nobene jasne osnove. Skušajte umiriti svoj vsakodnevni ritem.

2. Razdražljivost in nemir

Če se vam zdi, da ste ves čas pod stresom, ne da bi imeli kakšen resen povod za to, je povsem mogoče, da počasi izgorevate zaradi obilice dela ali zadanih nalog. Pojavlja se razdražljivost in vse težje komunicirate z okolico, ker vam je vsaka beseda odveč.

Razdražljivost na delovnem mestu
Razdražljivost na delovnem mestu kot zgodnji znak izgorelosti.

Pojavi se tudi notranji nemir, ki razjeda nekje globoko, vi pa ne najdete razloga za to. Takšno stanje vodi v kronično obliko vedenjskega vzorca, ki je precej jasen pokazatelj, da ste izgoreli.

3. Kronična utrujenost

Ko prespite celo noč, pa se prebudite nadvse utrujeni, je znak za alarm. Vaše telo je pod konstantnim stresom in se ne zmore več regenerirati niti med spanjem. Ta seveda nima prave kvalitete, saj ne dosežete vseh potrebnih stopenj spanja, da bi se procesi v telesu pričeli odvijati po začrtani poti.

Namesto poseganja po zdravilih in tabletah za spanje se raje umirite, vzemite dopust in zmanjšajte obseg svojih obveznosti. Vaše telo potrebuje počitek in na ves glas kriči po njem. Prisluhnite mu in mu pomagajte.

4. Preveč dela in občutek, da naredite premalo

Če konstantno o delu razmišljate tudi doma ali pa celo delate še, ko je konec vašega delovnika, je jasno, da ste zašli. Seveda ni težava v kakšnem podaljšanem dnevu, ko je pač potrebno postoriti določene reči, ko pa se ti dnevi podaljšajo v tedne in mesece, imate resen problem.

5. Nizka samopodoba

Ko se pričnete gnati v nedogled in menite, da nikoli niste opravili tistega, kar od vas pričakujejo, ali pa da delate slabo, je znak za alarm. Izkrivljena samopodoba in nerealna pričakovanja sodijo med znake izgorelosti.

Prepoznajte simptome in ukrepajte, preden bo prepozno. Sestavite si urnik dela, bodite realni v svojih pričakovanjih in v dnevni urnik dodajte urice za sprostitev, ko ne boste niti za hip pomislili na delo in druge obveznosti. Ukvarjajte se s športom, pojdite v naravo, poslušajte glasbo, prepevajte ali berite knjige. Predvsem pa svojemu telesu omogočite dovolj časa, da pride k sebi.