13/10/2022

Vplivi prehranskih maščob na zdravje so sporni. Vendar pa se strokovnjaki strinjajo, da je oljčno olje – še posebej ekstra deviško – dobro za vas. Tu je 11 zdravstvenih koristi oljčnega olja, ki jih podpirajo znanstvene raziskave.

 1. Oljčno olje je bogato z zdravimi mononezasičenimi maščobami

Oljčno olje je naravno olje, pridobljeno iz oljk, ki obrodijo olive – sadež. Približno 14% olja sestavljajo nasičene maščobe, 11% pa je polinenasičenih, kot so omega-6 in omega-3 maščobne kisline. Toda prevladujoča maščobna kislina v oljčnem olju je mononenasičena maščoba, imenovana oleinska kislina, ki predstavlja 73% celotne vsebnosti olja.

Študije kažejo, da oleinska kislina zmanjšuje vnetje in ima lahko celo koristne učinke na gene, povezane z rakom. Mononenasičene maščobe so tudi zelo odporne na visoko vročino, zaradi česar je ekstra deviško oljčno olje zdrava izbira za kuhanje.

 1. Oljčno olje vsebuje velike količine antioksidantov

Ekstra deviško oljčno olje je precej hranljivo. Poleg koristnih maščobnih kislin olivno olje vsebuje tudi skromne količine vitaminov E in K. Toda oljčno olje je napolnjeno tudi z močnimi antioksidanti. Ti antioksidanti so biološko aktivni in lahko zmanjšajo tveganje za kronične bolezni, vključno z rakom. Prav tako se borijo proti vnetju in pomagajo varovati holesterol v krvi pred oksidacijo; to sta dve koristi, ki lahko zmanjšata tveganje za srčne bolezni. Ekstra deviško oljčno olje je torej polno antioksidantov, od katerih imajo nekateri močne biološke učinke.

 1. Oljčno olje ima močne protivnetne lastnosti

Znano je, da je kronično vnetje vodilni dejavnik bolezni, kot so rak, bolezni srca, presnovni sindrom, sladkorna bolezen tipa 2, Alzheimerjeva bolezen, artritis in celo debelost. Ekstra deviško oljčno olje lahko zmanjša vnetje, kar je lahko eden od glavnih razlogov za njegove zdravstvene koristi. Glavne protivnetne učinke posredujejo antioksidanti. Ključni med njimi je oleokantal, za katerega se je izkazalo, da deluje podobno kot ibuprofen, protivnetno zdravilo. Nekateri znanstveniki ocenjujejo, da ima oleokantal v 3h žlicah (50 ml) ekstra deviškega oljčnega olja podoben učinek kot 10% odmerka ibuprofena pri odraslih.

Raziskave kažejo tudi, da lahko oleinska kislina, glavna maščobna kislina v oljčnem olju, zmanjša raven pomembnih vnetnih markerjev, kot je C-reaktivni protein. Ena študija je tudi pokazala, da lahko antioksidanti oljčnega olja zavirajo nekatere gene in beljakovine, ki povzročijo vnetje v telesu.

 1. Oljčno olje lahko pomaga preprečevati kap

Možgansko kap je posledica motnje pretoka krvi v možgane, bodisi zaradi krvnega strdka ali krvavitve. V razvitih državah je možganska kap drugi najpogostejši vzrok smrti, takoj za srčno kapjo.

Razmerje med uživanjem oljčnega olja in možgansko kapjo je bilo temeljito preučeno.

Obsežna študija na 841.000 ljudeh je pokazala, da je bilo oljčno olje edini vir mononenasičenih maščob, povezanih z zmanjšanim tveganjem za kap in bolezni srca. V drugi študiji s 140.000 udeleženci, so tisti, ki so uživali oljčno olje, imeli veliko manjše tveganje za možgansko kap kot tisti, ki oljčnega olja niso uživali. Več obsežnih študij torej kaže, da imajo ljudje, ki uživajo oljčno olje, veliko manjše tveganje za možgansko kap, ki je drugi največji morilec v razvitih državah.

 1. Oljčno olje vas zaščiti pred boleznimi srca

Bolezen srca je najpogostejši vzrok smrti na svetu. Opazovalne študije, izvedene pred nekaj desetletji, so pokazale, da so bolezni srca v sredozemskih državah manj pogoste. To je privedlo do obsežnih raziskav o mediteranski prehrani, za katero se je pokazalo, da znatno zmanjšuje tveganje za bolezni srca. Ekstra deviško oljčno olje je ena od ključnih sestavin v tej prehrani, ki varuje pred boleznimi srca na več načino. Zmanjšuje vnetje, ščiti pred “slabim” LDL holesterolom, pred oksidacijo holesterola, izboljšuje sluznico vaših krvnih žil in lahko pomaga preprečevati prekomerno strjevanje krvi. Zanimivo je, da se je pokazalo tudi, da olivno olje znižuje krvni tlak, ki je eden najmočnejših dejavnikov tveganja za srčne bolezni in prezgodnjo smrt. V eni študiji je oljčno olje zmanjšalo potrebo po zdravilih za krvni tlak za 48%. Na desetine – če ne na stotine – študij kaže, da ima ekstra deviško oljčno olje močne koristi za vaše srce.

Če imate bolezni srca, družinsko anamnezo bolezni srca ali katerikoli druge pomemben dejavnika tveganja, je dobro, da v svojo prehrano vključite veliko ekstra deviškega oljčnega olja.

 1. Oljčno olje ni povezano s povečanjem telesne teže in debelostjo

Uživanje prevelikih količin maščobe povzroči povečanje telesne mase. Vendar pa so številne študije povezale mediteransko prehrano, bogato z oljčnim oljem, z ugodnimi učinki na telesno težo. V 30-mesečni študiji, v kateri je sodelovalo več kot 7.000 španskih študentov, uživanje velikih količin oljčnega olja ni bilo povezano s povečano težo.

Poleg tega je bilo v triletni študiji pri 187 udeležencih ugotovljeno, da je prehrana, bogata z oljčnim oljem, povezana z zvišanjem ravni antioksidantov v krvi in ​​izgubo telesne teže.

Zdi se torej, da uživanje oljčnega olja ne poveča verjetnosti povečanja telesne mase. Zmerni vnos lahko celo pomaga pri izgubi teže.

 1. Oljčno olje je dobro pri Alzheimerjevi bolezni

Alzheimerjeva bolezen je najpogostejša nevrodegenerativna bolezen na svetu. Ena od ključnih značilnosti je nastanek tako imenovanih beta-amiloidnih plakov v možganskih celicah.

Študija na miših je pokazala, da lahko snov v oljčnem olju pomaga pri odstranjevanju teh plakov. Poleg tega je druga študija pokazala, da je mediteranska prehrana, bogata z oljčnim oljem, koristila možganski funkciji. Ne pozabite, da je potrebno več raziskav o vplivu oljčnega olja na Alzheimerjevo bolezen.

 1. Oljčno olje lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2

Zdi se, da oljčno olje nudi odlično zaščito proti diabetesu tipa 2.

Več raziskav je povezalo oljčno olje z ugodnimi učinki na krvni sladkor in občutljivost za inzulin. V randomiziranem kliničnem preskušanju pri 418 zdravih ljudeh so nedavno potrdili zaščitne učinke oljčnega olja. V tej študiji je mediteranska prehrana, bogata z oljčnim oljem, zmanjšala tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 za več kot 40%.

 1. Antioksidanti v oljčnem olju delujejo proti raku

Rak je eden najpogostejših vzrokov smrti na svetu. Ljudje v sredozemskih državah imajo manjše tveganje za nekatere vrste raka in mnogi raziskovalci verjamejo, da je lahko razlog za oljčno olje. Antioksidanti v oljčnem olju lahko zmanjšajo oksidativno škodo zaradi prostih radikalov, za katere se domneva, da so vodilni dejavnik raka.

Številne študije iz epruvete kažejo, da se lahko spojine v oljčnem olju borijo proti rakavim celicam. Potrebno je več raziskav, da bi ugotovili, ali oljčno olje dejansko zmanjšuje tveganje za nastanek raka.

 1. Oljčno olje lahko pomaga pri zdravljenju revmatoidnega artritisa

Revmatoidni artritis je avtoimunska bolezen, za katero so značilni deformirani in boleči sklepi. Čeprav natančen vzrok ni dobro razumljen, vaš imunski sistem začne, kot pri vsaki avtoimuni bolezni, napadati zdrave celice.  Dodatek oljčnega olja izboljšuje vnetne označevalce in zmanjšuje oksidativni stres pri posameznikih z revmatoidnim artritisom.

Oljčno olje se zdi posebno koristno, če ga kombiniramo z ribjim oljem, ki je vir protivnetnih omega-3 maščobnih kislin. V eni študiji je oljčno olje, v kombinaciji z ribjim oljem, bistveno izboljšalo moč roke, bolečine v sklepih in jutranjo okorelost pri ljudeh z revmatoidnim artritisom.

 1. Oljčno olje ima antibakterijske lastnosti

Oljčno olje vsebuje veliko hranil, ki lahko zavirajo ali ubijajo škodljive bakterije.

Ena izmed njih je bakterija Helicobacter pylori, ki živi v želodcu in lahko povzroči želodčne razjede in raka na želodcu. Študije iz epruvete so pokazale, da se ekstra deviško oljčno olje bori proti osmim sevom te bakterije, od katerih so trije odporni na antibiotike.

Študija na ljudeh je pokazala, da lahko samo 30 gramov ekstra deviškega oljčnega olja na dan pozdravi okužbo s Helicobacter pylori pri 10–40% ljudi v samo dveh tednih.