13/10/2022
Infrardeča savna

Da je zmerna uporaba savne dobra za naše zdravje in počutje, že vemo, saj s pomočjo vročine in znojenja čistimo telo, ki se tako lažje znebi nakopičenih toksinov. Žal pa vse vrste savn niso enako primerne za vse ljudi, zato imamo na voljo turške z več vlage oziroma pare ter finske, ki so znane kot suhe.

V zadnjem času pa predvsem v zahodnem svetu spoznavamo tudi infrardečo savno. Ta se precej razlikuje od drugih vrst in je še posebej primerna za vse začetnike, ki se v svet vročine podajajo prvič, kot tudi za starejše in tiste s težavami srca in ožilja.

Infrardeča savna segreva od znotraj navzven

Če turška in finska savna predstavljata težave nekaterim osebam, prva zaradi pare in druga zaradi visokih temperatur, pa infrardeča savna deluje popolnoma drugače. V sami savni ni ekstremno visokih temperatur, saj se te gibljejo med 50 in 60 °C.

Temperature v infrardeči savni
Temperature v IR savni so za razliko od finskih in turških savn mnogo nižje.

Infrardeči žarki namreč prodrejo v telo in delujejo do 4 centimetre pod kožo. To pomeni, da segrevamo neposredno notranje organe in tkiva pod kožo. Na ta način telesu omogočimo pospešeno razstrupljanje, obenem pa ne trpimo zaradi neznosnih temperatur zraka.

Izboljša pretok krvi

Z notranjim segrevanjem se izboljša cirkulacija krvi, kar pospešuje različne procese v telesu. Močno pripomore k regeneraciji po poškodbah in naporni vadbi.

Boljša cirkulacija krvi poskrbi tudi zmanjšanje vnetnih procesov ter omili bolečine. Ko je govora o regeneraciji, je jasno, da sodi zraven tudi celjenje različnih ran. Vsi ti procesi delujejo hitreje in telo se učinkoviteje samo-zdravi.

Pomaga pri hujšanju

Ljudje radi slišimo, da neka zadeva pomaga odpravljati odvečne kilograme, in infrardeča savna je pri tem še kako dobrodošla. Ker toplotno sevanje deluje globlje pod kožo, se precej intenzivneje vpliva na podkožno maščobo. Maščobne celice se tako lažje in hitreje izločajo iz telesa, zgodi pa se še nekaj drugega.

Povsem nevede boste s sedenjem pri miru in uživanjem v infrardeči savni pokurili tudi več kalorij. V pol ure kar 900 do 2400 kcal. Dobro je vedeti, da se je kalorij mogoče znebiti tudi še kako drugače kot zgolj z intenzivno vadbo, ki pa je še vedno zaželena in dejansko nujna za zdrav duh v zdravem telesu.

Infrardeča savna izboljša imunski sistem

Ljubitelji savne znajo povedati, da se njihova uporaba poveča v jesenskih in zimskih mesecih. Seveda imajo nekaj pri tem tudi nižje temperature zunaj in prijetno segrevanje v savni, a za uporabo savne v tem času obstaja še en zelo dober razlog.

S savno si namreč okrepimo imunski sistem. Z odstranjevanjem toksinov iz telesa in ohranjanjem optimalne telesne teže poskrbimo, da je imunski sistem v dobri kondiciji. K temu dodajmo še zmanjšanje stresa in manj vnetij, pa bo imunski sistem lahko skoncentriran na viruse in bolezni, ki na nas prežijo v jesensko zimskem času.

IR savna za lepo kožo

Koristi infrardeče savne se kar ne končajo. Blagodejno delovanje njenih žarkov na naše telo se pokaže tudi pri čistejši koži, ki je bolj prožna in sijoča. V veliko pomoč pa je še pri eni nadlogi, in sicer pri odpravi celulita.