Kako se najlažje pomiriti? (2. del)

447
  1. Poslušajte glasbo

Naslednjič, ko boste začutili jezo, vznemirjenje in anksioznost, vzemite slušalke in poslušajte svojo najljubšo glasbo. Poslušanje glasbe ima lahko zelo pomirjujoč učinek na vaše telo in duha.

  1. Spremenite fokus

Zapustite situacijo, poglejte v drugo smer, izstopite iz sobe ali se odpravite ven.

Zdravnik priporoča to vajo, tako da imate čas za boljše odločanje. »Ne odreagiramo najbolje, ko smo zaskrbljeni ali jezni; vključujemo se v razmišljanje, ki smo ga imeli prej »pobegni ali se bori«. To je v redu, če je naše življenje resnično v nevarnosti, če pa to ni življenjsko nevarno, si želimo naše najboljše razmišljanje, ne vključevanja instinkta preživetja.

  1. Sprostite telo

Ko ste zaskrbljeni ali jezni, lahko čutite, da je vsaka mišica v telesu napeta (in verjetno je). Vadba progresivne sprostitve mišic vam lahko pomaga umiriti se in se osredotočiti.

  1. Zapišite si

Če ste preveč jezni in ste pripravljeni pisati o tem, vzemite dnevnik in napišite svoje misli. Ne skrbite za popolne stavke ali ločila – samo napišite, kar vam pade na pamet. Pisanje vam namreč pomaga, da iz glave izločite negativne misli.

Lahko naredite korak naprej in naredite akcijski načrt, da boste še naprej ostali mirni, ko boste končali s pisanjem.

  1. Pojdite na svež zrak

Temperatura in kroženje zraka v prostoru lahko povečata strah ali jezo. Če se počutite napeto in je prostor, v katerem ste, vroč in brez zraka, lahko to povzroči napad panike.

Odstranite se iz tega okolja v najkrajšem možnem času in se odpravite ven – tudi če le za nekaj minut. Ne samo, da vam bo svež zrak pomagal, da se umirite, temveč lahko tudi sprememba okolja samo za nekaj minutn včasih prekine vaš zaskrbljeni ali jezni miselni proces.

  1. Napolnite telo

Če ste lačni ali niste dovolj hidrirani, veliko tehnik, ki smo vam jih svetovali, ne bo delovalo. Zato je pomembno, da se upočasnite in si privoščite kaj za jesti – čeprav je to le majhen prigrizek.

  1. Spustite ramena

Če je vaše telo napeto, obstaja velika verjetnost, da bo vaša drža trpela. Sedite visoko, globoko vdihnite in spustite ramena. Če boste to naredili, se boste lahko osredotočili na to, da sta vaši lopatici bliže skupaj. To potegne ramena navzdol. Vzemite si torej čas za nekaj globokih vdihov. To lahko storite večkrat na dan.

  1. Imejte predmet za centriranje

Ko ste zaskrbljeni ali jezni, se veliko vaše energije porabi za nerazumne misli. Ko ste mirni, poiščite »predmet miru«, kot je majhna polnjena žival ali obesek, ki ga nosite okoli vratu.

Povejte sebi, da se boste dotaknili tega predmeta, ko doživite tesnobo ali frustracijo. To vas centrira in pomaga umiriti vaše misli. Na primer, če ste na delovnem mestu in se vaš šef znaša nad vami, se dotaknite obeska, ki ga nosite okoli vratu.

  1. Prepoznajte pritisne točke za pomiritev jeze in tesnobe

Ko ste jezni se odpravite na masažo, ali pa spoznajte akopukturne točke. To je čudovit način za upravljanje tesnobe in jeze. Ampak ni vedno lahko najti časa v dnevu. Dobra novica je, da lahko naredite akupresuro na sebi za takojšnjo pomoč.

Ta metoda vključuje pritiskanje s prsti ali roko na določene dele telesa. Pritisk sprosti napetost in sprosti telo.

Eno področje za začetek je točka, kjer notranjost vašega zapestja ustvari pregib z roko. Pritisnite palec na tem območju za dve minuti. To lahko pomaga zmanjšati napetost.

 

Jure K.
Moje ime je Jure in sem ustanovitelj spletnega portala STG.si, na katerem si lahko preberete marsikaj. Kot ste verjetno že opazili, so tematike zelo raznolike, predvsem mi je namreč pomembno, da so članki zanimivi in za bralca koristni.