14/01/2024

Ne glede na pričakovanja ali osebne skrbi, je za moške vseh starosti običajno, da v določenem trenutku doživijo anksioznost, povezano z erektilno disfunkcijo. Stres zaradi seksa lahko privede do anksioznosti, anksioznost pa lahko povzroči erektilno disfunkcijo, ki pomeni težavo pri pridobivanju ali ohranjanju erekcije.

Obstajajo metode soočanja z anksioznostjo v zvezi z erektilno disfunkcijo, ki moškim (in ženskam seveda) pomagajo, da lažje prebrodijo ta problem. Kakšna je povezava med anksioznostjo in sposobnostjo pridobivanja in ohranjanja erekcije?

Stres in tesnoba lahko povzročita spolno disfunkcijo, ki na dolgi rok vodi do diagnoze erektilne disfuncije.  Anksioznost in ED sta lahko povezana na več načinov. Stres in tesnoba zaradi spolnega odnosa in zadovoljitve partnerja lahko povzročita spolno disfunkcijo pri moških in ženskah. Če ta osebna spolna pričakovanja niso izpolnjena, lahko to vodi do spirale navzdol, da se tako moški kot ženske počutijo nevredne in nesposobne. Pri moških se ti občutki neustreznosti in nizke samozavesti lahko spremenijo v fizične simptome, kot je ED. Raziskave ugotavljajo, da obstaja jasna povezava med človekovim razpoloženjem in sposobnostjo spolnega delovanja.

 Vzroki tesnobe pri spolnem delovanju

Anksioznost v delovanju je ponavadi posledica negativnih misli o sposobnosti posameznika, da se med spolno aktivnostjo dobro obnese. To lahko vključuje občutke spolne neustreznosti ali nezmožnost zadovoljiti partnerja. Na te občutke lahko vplivajo podoba lasntnega telesa, velikost penisa ali zaznavanje moškosti. Splošnejše negativne misli o svojem življenju lahko prav tako prispevajo tudi k anksioznosti.

Obravnavanje stresa na delovnem mestu, v družini ali z denarjem lahko vpliva tudi na človekovo duševno stanje in prispeva k anksioznosti v delovanju.

Vzroki erektilne disfunkcije

Pitje lahko povzroči anksioznost in erektilno disfunkcijo. Kajenje, zloraba drog prav tako prispevata k erektilni disfunkciji. ED je simptom, ki ga povzročajo številni kompleksni dejavniki. ED se lahko pojavi, ko pride do motenj v katerem koli procesu, povezanem z erekcijo, vključno z duševnim stanjem človeka. ED je lahko povezana tudi z živci, hormoni ali celo prekrvavitvijo.

Poleg anksioznosti lahko erektilno disfunkcijo povzročajo tudi drugi dejavniki, kot so:

 • depresija
 • stress
 • nizka raven testosterone
 • kronične bolezni
 • bolezni ledvic
 • poškodbe živcev zaradi sladkorne bolezni
 • kap
 • poškodbe
 • obsevanje medenice
 • nedavna operacija

Nekatera zdravila lahko prav tako povzročijo ED, zlasti tista, ki motijo ​​ali spremenijo hormone, živce ali cirkulacijo v telesu. Ta zdravila so:

 • antidepresivi
 • protivnetna zdravila
 • zdravila za visok krvni tlak
 • zdravila za nepravilno bitje srca
 • mišični relaksatorji
 • hormonska terapija
 • kemoterapija
 • zdravila, ki vplivajo na prostato

Zdravnik ali farmacevt vam morata pred vsakim jemanjem zdravila povedati njegove stranske učinke. Poleg tega lahko, če vam določeno zdravilo povzroča erektiln disfunkcijo, zdravnik predpiše drugo zdravilo.

Anksioznost različno vpliva na vsakogar, saj se vsak človek odziva na stres in anksioznost na različne načine. V telesu anksioznost povzroči različne simptome, kot so prezgodnji izliv, nezmožnost orgazma ali izguba zanimanja za seks.

Fizični simptomi ED vključujejo težave pri pridobivanju ali ohranjanju erekcije in lahko povzročijo tudi izgubo spolne želje.

Kako se spopasti z erektilno disfunkcijo?

Obstaja veliko nasvetov, ki lahko pomagajo ljudem pri spopadanju z anksioznostjo in ED ter jim pomagajo pri pozitivnih spolnih izkušnjah.

Mnogi moški padejo v cikel tesnobe v zvezi s spolnimi odnosi. Občasno razočaranje zaradi spolnih izkušenj je povsem normalno in občasni simptomi ED običajno niso razlog za skrb.

Vendar pa se lahko moški, ki imajo tesnobo, miselnozadržijo na tem dogodku ali pa ga obravnavajo kot neuspeh. To jih lahko vodi v zaskrbljenost glede spolne aktivnosti v prihodnosti, ta strah pa lahko povzroči razvoj erektilne disfunkcije.

Namesto tega je bistveno, da moški razumejo, da je to, kar zaznavajo kot spolni neuspeh, povsem običajen dogodek. Namesto, da se osredotočite na negativni izid, je pomembno ugotoviti, kateri stresor ali skrb sta vplivala na simptome ED. Vzrok je lahko preprost, na primer prihajajoči projekt pri delu ali načrtovanje družinskega potovanja.

Preusmeritev misli na vzrok namesto na sam “neuspeh” lahko pomaga posamezniku, da zmanjša pritisk, da bi bil vsakič uspešen pri seksu, zlasti v času povečanega stresa.

Zdravila za erektilno disfunkcijo so na voljo že preko spleta, obstaja pa ogromno različnih verzij in celo znamk. To so razni geli, tablete in celo žvečilni bomboni za dolgotrajno erekcijo.

Osredotočite se na čute

Mnogi moški z anksioznostjo v delovanju redno ponavljajo svoje zaznane spolne napake. Lahko se nenehno obremenjujejo s tem, kaj misli njihov spolni partner ali kako bodo obravnavani med spolno aktivnostjo. Namig za obvladovanje tega je, da se namesto tega osredotočite na čute med samim spolnim odnosom.

Med spolno aktivnostjo to pomaga moškemu, da se osredotoči na čutne izkušnje, namesto da analizira dogodek. Osredotočenost na to, kaj čutijo roke ali kaj vidijo oči, lahko pomaga moškemu blokirati zaskrbljene misli o uspešnosti.