13/10/2022
Kako do belih zob

Le kdo med nami si ne želi lepega nasmeha, pri katerem ponosno pokažemo dve vrsti bleščeče belih zob? Žal je realnost velikokrat takšna, da so zobje nekoliko bolj motne barve ali pa celo rumeni, čeprav jih vsak dan zavzeto umivamo. Za začetek povejmo, da naravna zob ni kričeče bela, kot je to videti v ameriških filmih in pri kakšnih drugih zvezdnikih.

Barva zob je odvisna od več dejavnikov, med katere prištevamo tudi dedno zasnovo. A vsake zobe je moč pobeliti in se približati odtenku, ki nam bo precej bolj pri srcu. Pa pozabimo za hip na zobozdravnika in agresivno beljenje ter preverimo, kako lahko danes po naravni poti pridemo do bolj belih zob.

Zakaj moji zobje niso beli?

Kot zapisano, lahko je posredi genska zasnova, vsekakor pa najverjetneje še kaj drugega. Eden glavnih krivcev, da zobje niso takšni, kot si jih želimo, so naše razvade. Pa omenimo za začetek kajenje. V cigaretah se skriva tisoče škodljivih kemikalij, ki ne vplivajo zgolj na pljuča kadilca, pač pa tudi na druge organe in dele telesa. Tudi na zobe!

Zobje kadilcev so navadno precej temnejši od naravne barve. Največkrat rumeni, če ne na trenutke celo rjavi. Naslednja razvada, ki škodi barvi naših zob, so kava, čaji in sladke razvade. Vse to vpliva na belino zob, a ni še vse izgubljeno. Z nekaj domačimi triki jim lahko hitro povrnemo lesk in sijaj.

1. Jabolčni kis in limona

Eden izmed trikov, kako do belih zob, se skriva v mešanici jabolčnega kisa in limoninega soka. Morda vam je ta hip usta potegnilo skupaj, a verjemite, da tudi obarvanim madežem na vaših zobeh ne bo všeč. Prav tako si lahko s to mešanico in kozarcem vode izpirate usta.

Pomaga pri odstranjevanju slabega zadaha, ki je posledica razmnoževanja neželenih bakterij v vaših ustih. Ko smo ravno pri zadahu, pomaga tudi žvečenje peteršilja.

2. Soda bikarbona

Kot veste, je soda bikarbona izjemno čistilno sredstvo, ki nam pomaga odstranjevati različne madeže s posode in čistiti jedilni pribor. Pa ste vedeli, da odlično očisti tudi madeže z zob? Pripravite si gosto pasto iz sode bikarbone in limone, pustite, da se prepoji in zgosti, nato pasto nanesite na zobe.

Jabolčni kis, limona in soda bikarbona
Naravni pripomočki za bele zobe: jabolčni kis, limona in soda bikarbona.

5 do 7 minut bo dovolj. Nato previdno sperite in umijte zobe. S tem postopkom ne gre pretiravati, saj je tudi vsega dobrega enkrat preveč. Belilno pasto iz sode bikarbone in limone si pripravite le enkrat tedensko in opazujte, kako se vam počasi belijo zobje.

3. Uporabite sol

Pri tem postopku bodite previdni in ne preveč agresivni pri čiščenju zob s krtačko. To nekoliko navlažite pod vodo, pomočite v sol in nežno ščetkajte zobe. Po končanem postopku zobe in usta dobro sperite z vodo. Zakaj deluje? Sol je ravno prav groba, se topi in ustvarja fine delce, s katerimi boste uspešno spolirali zobe.

4. Do belih zob z aktivnim ogljem

Ampak oglje je črno, boste dejali. Res je, a do bolj belih zob ne pridemo z nanašanjem barve, pač pa z učinkovitim poliranjem in odstranjevanjem zabarvanih madežev, ki kvarijo vaš nasmeh. Ni kaj dosti razpredanja. Aktivno oglje zmešate z vodo, da nastane gosta pasta, nanesete na zobe in jih umijete. Potem sledi izpiranje in zobje bodo kaj hitro spet takšni, kot so bili nekoč.

Česa ne početi?

Med iskanjem čudežne rešitve za bolj bele zobe nikoli ne bodite preveč agresivni do njih. Ne zatekajte se h kemiji in ne kupujte preparatov, ki vas nagovarjajo s sumljivih spletnih strani.

Če se temu ne morete upreti, pa vsekakor prej o kvaliteti povprašajte svojega zobozdravnika, ki je prav tako pravi naslov za beljenje zob. Smo pa danes iskali domače rešitve, ki bodo vsekakor bolj prijazne do sklenine vaših zob.