13/10/2022
Aritmija srca

Srce je naša najbolj pomembna mišica v telesu, ki nikoli ne preneha z delom. Krči se in se razteza ter prečrpava kri po celotnem telesu. Na ta način skrbi za dostavo kisika in hranil v vsak košček našega bistva. Prav zato so srčno žilne bolezni še kako resne in se jih tudi bojimo. Pa naredimo dovolj, da bi jih preprečili?

Ena izmed težav, ki se lahko pojavi pri delovanju srca, je aritmija. Pri aritmiji gre za neenakomeren srčni utrip, ki lahko nenadoma močno pospeši ali upočasni. Da se srčna mišica krči in razteza, skrbijo električni impulzi, in kadar ti ne delujejo, kot bi morali, pride do aritmije srca.

Je aritmija srca vedno nevarna?

Povedati je potrebno, da se lahko aritmija pojavi tudi pri zdravih ljudeh, in sicer po kakšnem večjem naporu, vadbi ali v trenutkih stresa. Tudi določena vrsta hrane vpliva na nereden srčni utrip, pa seveda alkoholne pijače. V tem primeru se lahko aritmija utrip pojavi za nekaj časa, a se stanje hitro vrne v normalo.

EKG pregled srca
Ob sumu na aritmijo srca je potrebno opraviti EKG pregled.

Takšna aritmija praviloma ni nevarna in se je tudi ne zdravi. Da bi rekli, da gre za bolezensko stanje, ki ga je potrebno ustrezno zdraviti in nadzirati, pa mora aritmija trajati dlje časa in se tudi pogosteje pojavljati. V tem primeru je nujen obisk zdravnika, ki bo odredil EKG pregled srca in v skladu z izvidi ukrepal naprej.

Kdaj posumimo na aritmijo srca?

Aritmija lahko izvira iz različnih predelov srca. Kadar težava izvira iz zgornjih srčnih komor, aritmija ni tako nevarna kot v primeru, ko gre za spodnje. Tam se namreč opravlja bistveno delo srca. Kot vidimo, poznamo dve vrsti aritmije, ki ju ločimo na tahikardije in bradikardije.

V primeru tahikardije gre za močno previsok srčni utrip, medtem ko je pri bradikardiji ta prenizek. Za povišan srčni utrip šteje, kadar je ta višji od 100 udarcev na minuto, prenizek pa v primeru, da srce bije pod 60 udarci na minuto.

Kako se aritmija srca zdravi?

Sum na aritmijo je sedaj poznan, a kaj več izvemo šele po obisku zdravnika, ki odredi določene specialistične preglede in nato sestavi celotno zdravstveno stanje našega srca. V primeru, ko je potrebno zdravljenje, se lahko zdravnik odloči za zdravila, ki imajo žal neredko tudi stranske učinke, a se stanje bolnika vseeno močno izboljša.

Druga možnost je ablacijska terapija, pri kateri se skozi glavne žile na nogah vstavi katetre. Za to terapijo so primernejši mlajši in seveda tisti, pri katerih zdravljenje z zdravili ne deluje. Najbolj invaziven poseg pa zajema vstavljanje srčnega spodbujevalnika z operativnim posegom.

Zakaj pride do aritmije srca?

Eden ključnih vzrokov, ki pripeljejo do aritmije, je posledica bolezni venčnih žil, v manjši meri pa so za aritmijo krivci vnetje srčne mišice ali bolezni srčnih zaklopk. Ker aritmijo povzročajo tudi nekateri drugi zunanji dejavniki, je nujno, da zdravnik sledi srcu s pomočjo snemalnika, ki srce snema skozi določeno obdobje 24 ur na dan.

Žal lahko aritmija poleg slabšega počutja in vrtoglavice vodi tudi do hujših zapletov. Mednje zagotovo štejemo srčni ali možganski infarkt. Prav zato je stanje nujno treba prepoznati in ga ustrezno zdraviti, še preden pride do hujših posledic.