18/01/2024

Vse nas skrbijo določene stvari in občasno se vsi vznemirimo in razjezimo. To je običajen del življenja, kajne? Toda kaj se zgodi, ko vas ta strah ali jeza prevzame in se ne morete pomiriti? Da se pomirite in ostanete mirni, je pogosto lažje reči, kot narediti.

S nekaj strategijami, ki vam jih bomo povedali, si lahko pomagate, ko se počutite zaskrbljeni ali jezni. Tukaj je nekaj koristnih in uporabnih nasvetov, ki jih lahko poskusite naslednjič, ko se boste morali pomiriti.

  1. Dihajte

“Dihanje je številka ena in najbolj učinkovita tehnika za hitro zmanjšanje jeze in tesnobe,”.

Ko ste zaskrbljeni ali ste jezni, se nagibate k hitrim, plitkim vdihom. Zdravnik, s katerim smo se pogovarjali, pravi, da to pošlje sporočilo možganom, kar povzroči pozitivno povratno zanko, ki krepi vaš odziv ki se imenuje »bori se ali pobegni«. Dolgi, umirjenimi vdihi te zanke motijo in vam pomagajo, da se pomirite. Obstajajo različne tehnike dihanja, ki vam pomagajo, da se pomirite. Ena je tridelno dihanje. V treh delih dihanja morate vdihniti globoko in nato povsem izdihniti, ob tem pa paziti na svoje telo, pozorni morate biti na to, kako se želodec krči in razteza ter kako sapa potuje v telo in iz telesa.

Ko se dobro počutite v globokem dihanju, lahko spremenite razmerje med vdihom in izdihom do 1: 2 (izdihavanje upočasnite, da je dvakrat daljše od vdihavanja). Vadite te tehniko, medtem ko ste mirni, da boste vedeli, kako jo narediti, ko ste zaskrbljeni.

  1. Priznajte, da ste zaskrbljeni ali jezni

Dovolite si, da rečete, da ste zaskrbljeni ali jezni. Ko poveste, kako se počutite in dovolite, da čustva izrazite, se lahko zmanjšata tesnoba in jeza, ki ju doživljate.

  1. Izzovite svoje misli

Del tesnobe ali jeze je iracionalno razmišljanje, ki ni nujno smiselno. Te misli so pogosto »slabši scenarij«. Morda se boste znašli v ciklu »kaj, če«, kar lahko povzroči sabotažo mnogih stvari v vašem življenju.

Ko doživite eno od teh misli, se ustavite in si zastavite naslednja vprašanja:

  • Ali se lahko to zgodi?
  • Je to razumna misel?
  • Ali se mi je to kdaj prej zgodilo?
  • Kaj je najhujše, kar se lahko zgodi? Lahko to rešim?

Ko preidete na vprašanja, je čas, da ponovno ocenite svoje razmišljanje. Namesto »ne morem hoditi čez ta most. Kaj če pride do potresa in pade v vodo?« Povejte sebi: »Obstajajo ljudje, ki vsak dan hodijo po mostu in nikoli niso padli v vodo.«

  1. Sprostite tesnobo ali jezo

Zdravnik priporoča, da se spopadete s čustveno energijo. Pojdite na sprehod ali tek. Vključevanje nekaterih fizičnih aktivnosti sprošča serotonin, ki vam pomaga pomiriti se in povzroči, da se počutite bolje.

Vendar pa se morate izogibati telesni aktivnosti, ki vključuje izražanje jeze, kot so udarjanje zidov ali kričanje. Izkazalo se je, da takšna aktivnost povečuje občutke jeze, saj krepi čustva, ki že tako povzročijo jezo.

  1. Predstavljajte si mirnost

Ta tip pomirjanja zahteva, da najprej vadite dihalne tehnike, ki ste se jih naučili. Po nekaj globokih vdih, zaprite oči in si zamislite mir, zamislite si sami sebe mirnega. Oglejte si sebe, kako je vaše telo sproščeno in si predstavljate, da greste skozi stresno ali vznemirljivo stanje, tako da ostanete mirni in osredotočeni.

Z ustvarjanjem miselne podobe o tem, kako izgleda mirnost, se lahko vrnete na to podobo, ko ste zaskrbljeni.

  1. Razmislite o mantri

Dobro je imeti mantro za uporabo v kritičnih situacijah. Mantra, ali vprašanje, ki si ga postavljate, vam lahko pomaga, da se pomirite. Zdravnik pravi, da je to lahko vprašanje: “Kako pomembno je to?” ali pa nekaj takšnega, kot: “Ali bom tej osebi/situaciji omogočil, da mi ukrade mir?”

To omogoča mislim, da premaknejo osredotočenost, in lahko »realnost testira« situacijo.

Ko smo zaskrbljeni ali jezni, postanemo hiper-osredotočeni na vzrok in racionalne misli zapustijo naš um. Te mantre nam dajejo priložnost, da omogočimo racionalno razmišljanje, da se vrnemo na razionalnost in vodijo k boljšemu izidu.