18/01/2024

Suha koža je eden od najbolj neprijetnih kožnih pogojev, ki jih lahko imate, in to je neverjetno pogosta težava, zlasti v zimskem času. Ko je zunaj zrak hladen in suh, torej še posebej v hladnejših mesecih v letu, voda v vaši koži hitreje izhlapi in vaša koža izgubi zmožnost zadrževanja vlage. Zaradi tega je vaa koža na otip groba, suha, jo zateguje, je razpokana in srbi. Ko je suha, lahko vaša koža izgleda luskasta ali rdeča. K temu pripomore dejstvo, da uporabljamo centralno ogrevanje v naših domovih in prostorske grelnike v pisarni v hladnejših mesecih. Suh in vroč zrak ter pomanjkanje vlage pa izsušuje kože. Seveda želimo, da naša koža vedno izgleda mehka, gladka in sijoča ​​- zato je tako frustrirajče, ko imamo grdo suho kožo. Na srečo obstaja veliko učinkovitih sredstev za suho kožo, in spodaj imamo za vas 5 najboljših pomoči za suho kožo.

1. Redno delanje pilingov

Učinek suhega in vročea zraka zaradi že prej omenjenega razloga v hladnem vremenu, lahko povzroči nastanek grobe, na pogled mrtve kože. Izsušena, odrmla povrhnjica povzroči luskav ali grob videz. Po pilingu bo koža občutnejšo gladka in mehkejša in bo laže absorbirala vaše kreme za obraz, ker plasti umrle kože ne blokirajo več absorpcije. Lahko kupite najboljši, najdražji vlažilni tretma in še vedno ne bo deloval, če poskušate navlažiti odmrlo povrhnjico. Številni pilingi za obraz so torej resnično fantastičen način za postopek mikrodermabrazije, torej luščenja odmrle povrhnjice. Mikrodermaabrazijo si lahko privoščite tudi v kakšnem od kozmetičnih salonov. To je sproščujoč, neinvazivni postopek, ki uporablja mikrokristale za mehanično odstranjevanje  suhih in mrtvih kožnih celic. Z uporabo tehnike “brušenja” in tehnike “sesanja” se umrle kože nakopičijo. Rezultat je neverjetno mehka, gladka in sijoča koža. Mikrodermaabrazija je eden izmed najučinkovitejših načinov pomlajevanja suhe kože. Med zdravljenjem z mikrodermabrazijo še vedno delajte redni piling kože (vsaj dvakrat na teden) s pilingi kremami.

2. Investirajte v dobro vlažilno kremo

Ko na koži opravite piling, oziroma ko ga opravljate redno, bodo dobri vlažilci kože zagotovo delovali. Dragi vlažilci so sicer lahko včasih vredni visoke cene, in resnično lahko pomagajo odpraviti suho kožo, vendar poskrbite, da boste raziskali, kakšne sestavine vsebuje vlažilec še pred nakupom. Vlažilna sredstva z alfa hidroksi kislinami (AHA) ali z glicerinom so še posebej učinkovita na suhi koži. AHA vlažilci odstranijo suho, mrtvo, luskavo kožo, in tudi zadržijo vlago, zaradi česar koža sijoča ​​tudi brez ličil. Glicerin deluje tako, da vlaži kožo z vlečenjem vode iz zraka v zunanjo plast kože. Prav tako tvori zaščitno plast, ki preprečuje izgubo vlage. Še posebno pomembno je, da se takoj po prhanju navlažite, medtem ko je vaša koža še vedno vlažna in zato hidrirana. Na ta način pridobite nekaj dodatne vlage.

3. Uporabite vlažilec v vašem domu

Privoščite si vlažilec prostora za svojo spalnico, predvsem pa ga uporabljajte ponoči, ko spite. Vlažilec bo nadomestil vlago v zraku, ki jo ogroža suh notranji ogrevalni sistem. Vlažilec pomaga dodati vlago v zrak, s čimer tudi v koži zadrži vlado. Poleg uporabe vlažilnika morate toploto znižati na najnižjo raven, s katero ste zadovoljni, ker toplota izsuši kožo. Na srečo bo vlažilec nadgrajeval vlažnost zraka, zato si lahko morda ogrevanje vklopite celo na nekaj stopinj več.

4. Uporabite kokosovo olje kot nočno zdravljenje

Učinkovito zdravljenje čez noč z uporabo kokosovega olja bo naredilo čudeže na vaši izredno suhi koži. Kot prvo, prhajte ali kopajte se v topli, ne pa v vroči vodi. Vroča voda na vaši koži odstrani naravna olja, in brez teh olj, vlaga na vaši koži uhaja Vlažilno kremo nanesite, ko je vaša koža še vlažna, kokosovo olje pa nanesite na celotno telo (razen podplatov na nogah, ker je spolzko!) Oblečite staro pižamo in pojdite spat. To je odlična nočna maska za suho kožo, ker ima kokosovo olje emolijentne lastnosti. Emolijenti povečajo hidratacijo kože z zmanjšanjem izhlapevanja vlage. Emolijenti gladijo kožo tako, da zapolnijo kakršne koli vrzeli med kožnimi celicami in tako popravijo razpokano kožo. Kokosovo olje je obogateno z zdravimi maščobami, ki navlažijo kožo in jih koža zlahka absorbira. Nasičene maščobe pomagajo ohraniti stopnjo vlage kože in ji dajo zdrav sijaj. Nasičene maščobne kisline, ki se naravno pojavijo v kokosu, bodo hidratizirale in mehčale kožo, vitamin E v kokosovem olju pa pomaga tudi pri popravljanju suhe in grobe kože.

5. Dodajte esencialne maščobne kisline v vašo prehrano

Vi ste, kar jeste, in vaša koža ima koristi od tega, kar jeste. Bistvene maščobne kisline pripomorejo, da kožo nahranijo in jo ščitijo od suhega zraka pozimi. Ribe in laneno olje vsebujejo esencialne maščobne kisline, prav tako pa orehi, mandlji, losos, špinača in jajca. Dieta, ki je dobra za vašo kožo, vključuje esencialne maščobne kisline, kot so omega-3 in omega-6, saj so te maščobe gradniki zdrave celične membrane. Te polinenasičene maščobe prav tako pomagajo pri proizvodnji naravne oljne pregrade kože, kar je kritično pri ohranjanju kože hidratizirane, mlade in gladke.